• RSS
  • Wersja tekstowa
27.04.2021

Szkolenie w ramach kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo”.

Rozpoczęto kolejny (III etap), zainicjowanej w październiku 2019 r., trzyletniej kampanii prowadzonej przez Państwową Inspekcję Pracy pod hasłem „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, obejmującej działania o charakterze informacyjnym i prewencyjno-kontrolnym, adresowanej do pracodawców zajmujących się przetwórstwem mięsa.

Celem kampanii jest przede wszystkim ograniczanie zagrożeń wypadkowych i zawodowych w zakładach branży mięsnej oraz umożliwienie pracodawcom dostosowanie swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.

W dniu 22 kwietnia br. w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Rzeszowie zostało przeprowadzone szkolenie dla kolejnej grupy pracodawców prowadzących przedsiębiorstwa ww. branży. Szkolenie zostało przeprowadzone przy współpracy z Podkarpackim Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym. Z uwagi na stan epidemii spotkanie z pracodawcami odbyło się w internecie z wykorzystaniem komunikatora TEAMS.

W trakcie szkolenia Pan Marek Gołaś Starszy Inspektor Pracy Specjalista w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Rzeszowie omówił m.in. podstawowe obowiązki pracodawców, związane z zatrudnianiem pracowników oraz ich przygotowaniem do pracy, najczęściej występujące w zakładach przetwórstwa mięsnego nieprawidłowości, w tym związane z obsługą maszyn i urządzeń, wykonywaniem prac transportowych a także narażeniem pracowników na czynniki niebezpieczne, uciążliwe i szkodliwe dla zdrowia oraz metody ograniczania zagrożeń. Z kolei wykład na temat zagrożeń związanych z występowaniem czynników biologicznych przeprowadziła Pani Agata Karamus z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Brzozowie.

Uczestnicy otrzymali w formie elektronicznej bezpłatne materiały informacyjno-szkoleniowe opracowane przez Państwową Inspekcję Pracy, w tym listę kontrolną z komentarzem, zawierającą wskazówki do przeprowadzenia samokontroli. Na jej podstawie pracodawcy dokonują obecnie oceny warunków pracy w prowadzonych przez siebie przedsiębiorstwach i aby podjąć niezbędne działania naprawcze.

W 2021 r. w całym kraju, w tym na terenie województwa podkarpackiego będą kontynuowane przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w branży mięsnej. Pracodawcy, którzy wzięli aktywny udział w programie i podjęli skuteczne działania naprawcze unikną konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ale przede wszystkim będą mieli możliwość zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy, co niewątpliwe przyczyni się do dalszego rozwoju działalności ich przedsiębiorstw.

Więcej informacji na temat prowadzonej przez Państwową Inspekcję Pracy kampanii można uzyskać na stronie internetowej http://www.bhpnatak.pl




 

autor: AW


GIP Przejdź do GIP

Kalendarium

PWŚCPSN
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Wypadki