12.11.2019

Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo”

W dniach 25 października oraz 7 listopada br. w siedzibie Okręgowego Inspektoratu Pracy w Rzeszowie odbyły się szkolenia, na które zaproszono pracodawców prowadzących masarnie lub ubojnie. W trakcie szkoleń omówiono m.in. podstawowe obowiązki pracodawców, związane z zatrudnianiem pracowników oraz ich przygotowaniem do pracy, najczęściej występujące w zakładach przetwórstwa mięsnego, w tym związane z obsługą maszyn i urządzeń, wykonywaniem prac transportowych a także narażeniem pracowników na czynniki niebezpieczne, uciążliwe i szkodliwe dla zdrowia oraz metody ograniczania zagrożeń.

W obu szkoleniach zorganizowanych przez OIP w Rzeszowie przy współpracy z Podkarpackim Państwowym  Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym łącznie wzięło udział 60 osób reprezentujących 37 przedsiębiorstw branży mięsnej.

Uczestnicy otrzymali bezpłatne materiały informacyjno-szkoleniowe wydane nakładem Państwowej Inspekcji Pracy, w tym listę kontrolną z komentarzem, zawierającą wskazówki do przeprowadzenia samokontroli. Na jej podstawie pracodawcy będą mogli dokonać oceny warunków pracy w prowadzonych przez siebie przedsiębiorstwach i podjąć niezbędne działania naprawcze.

Szkolenia związane były z tym, że w październiku br. Państwowa Inspekcja Pracy rozpoczęła trzyletnią kampanię pod hasłem „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, obejmującą działania o charakterze informacyjnym i prewencyjno-kontrolnym, adresowaną do pracodawców zajmujących się przetwórstwem mięsa. Celem kampanii jest przede wszystkim ograniczanie zagrożeń wypadkowych i zawodowych w zakładach branży mięsnej oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.

W 2020 r. w całym kraju, w tym na terenie województwa podkarpackiego będą prowadzone przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w ww. branży. Pracodawcy, którzy wezmą aktywny udział w programie i podejmą skuteczne działania naprawcze unikną konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ale przede wszystkim będą mieli możliwość zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy, co niewątpliwe przyczyni się do dalszego rozwoju działalności ich przedsiębiorstw.

Więcej informacji na temat prowadzonej przez Państwową Inspekcję Pracy kampanii można uzyskać na stronie internetowej http://www.bhpnatak.pl/.



GIP Przejdź do GIP

WAŻNY KOMUNIKAT

W ZAKRESIE NDS I NDN





Kalendarium

PWŚCPSN
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

Wypadki


  • banner177356
  • banner49918
  • banner177357
  • banner49920
  • banner201682
  • banner177360
  • banner177359
  • banner193283
  • banner177358