07.10.2019

KAMPANIA DLA BRANŻY MIĘSNEJ „DOBRY PRZEPIS NA BEZPIECZEŃSTWO”

   W październiku br. Państwowa Inspekcja Pracy rozpoczęła trzyletnią kampanię pod hasłem „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, obejmującą działania o charakterze informacyjnym i prewencyjno-kontrolnym, adresowaną do pracodawców/przedsiębiorców, a także pracowników służb bhp, technologów, pracowników odpowiedzialnych za produkcję (w tym służb utrzymania ruchu) i pracowników nadzoru zajmujących się przetwórstwem mięsa.

   Celem kampanii jest przede wszystkim ograniczanie zagrożeń wypadkowych i zawodowych w zakładach branży mięsnej oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.

   Okręgowy Inspektorat Pracy w Rzeszowie zaprasza pracodawców do udziału w programie prewencyjnym. Pracodawcy, którzy zdecydują się na udział w programie, opartym na zasadzie samokontroli, uzyskują pomoc inspektorów pracy w efektywnym dostosowaniu przedsiębiorstwa do obowiązującego prawa.

   W tym celu w dniach 25 października i 7 listopada br. zaplanowano dwa szkolenia dla pracodawców prowadzących masarnie lub ubojnie. W trakcie szkoleń omówione zostaną m.in. podstawowe obowiązki pracodawców w zakresie ochrony pracy oraz bhp, związane z zatrudnianiem pracowników oraz ich przygotowaniem do pracy, najczęściej występujące zagrożenia w zakładach przetwórstwa mięsnego, w tym związane z obsługą maszyn i urządzeń, wykonywaniem prac transportowych a także narażeniem pracowników na czynniki szkodliwe dla zdrowia oraz metody ograniczania tych zagrożeń.

   Uczestnicy otrzymają bezpłatne materiały informacyjno-szkoleniowe i informacyjne wydane nakładem Państwowej Inspekcji Pracy, w tym listę kontrolną z komentarzem, zawierającą wskazówki do przeprowadzenia samokontroli. Na jej podstawie pracodawcy będą mogli dokonać oceny warunków pracy w prowadzonych przez siebie przedsiębiorstwach i podjąć niezbędne działania naprawcze. Udział w szkoleniu oraz materiały informacyjne są bezpłatne.

   W 2020 r. w całym kraju, w tym na terenie województwa podkarpackiego będą prowadzone przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w ww. branży. Pracodawcy, którzy wezmą aktywny udział w programie i podejmą skuteczne działania naprawcze unikną konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ale przede wszystkim będą mieli możliwość zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy, co niewątpliwe przyczyni się do dalszego rozwoju działalności ich przedsiębiorstw.

   Więcej informacji na temat organizowanych przez OIP w Rzeszowie szkoleń można uzyskać po numerami telefonu: 17 71 72 036 lub 17 71 72 023.

   Zachęcamy także na stronę internetową http://www.bhpnatak.pl/index.html gdzie znajdziecie Państwo więcej informacji na temat kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo” prowadzonej przez Państwową Inspekcje Pracy.

1920x650pracodawca
 



GIP Przejdź do GIP

Kalendarium

PWŚCPSN
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291

Wypadki


  • banner49918
  • banner177356
  • banner177357
  • banner49920
  • banner177359
  • banner177360
  • banner201682
  • banner177358