07.10.2019

KAMPANIA DLA BRANŻY MIĘSNEJ „DOBRY PRZEPIS NA BEZPIECZEŃSTWO”

   W październiku br. Państwowa Inspekcja Pracy rozpoczęła trzyletnią kampanię pod hasłem „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, obejmującą działania o charakterze informacyjnym i prewencyjno-kontrolnym, adresowaną do pracodawców/przedsiębiorców, a także pracowników służb bhp, technologów, pracowników odpowiedzialnych za produkcję (w tym służb utrzymania ruchu) i pracowników nadzoru zajmujących się przetwórstwem mięsa.

   Celem kampanii jest przede wszystkim ograniczanie zagrożeń wypadkowych i zawodowych w zakładach branży mięsnej oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.

   Okręgowy Inspektorat Pracy w Rzeszowie zaprasza pracodawców do udziału w programie prewencyjnym. Pracodawcy, którzy zdecydują się na udział w programie, opartym na zasadzie samokontroli, uzyskują pomoc inspektorów pracy w efektywnym dostosowaniu przedsiębiorstwa do obowiązującego prawa.

   W tym celu w dniach 25 października i 7 listopada br. zaplanowano dwa szkolenia dla pracodawców prowadzących masarnie lub ubojnie. W trakcie szkoleń omówione zostaną m.in. podstawowe obowiązki pracodawców w zakresie ochrony pracy oraz bhp, związane z zatrudnianiem pracowników oraz ich przygotowaniem do pracy, najczęściej występujące zagrożenia w zakładach przetwórstwa mięsnego, w tym związane z obsługą maszyn i urządzeń, wykonywaniem prac transportowych a także narażeniem pracowników na czynniki szkodliwe dla zdrowia oraz metody ograniczania tych zagrożeń.

   Uczestnicy otrzymają bezpłatne materiały informacyjno-szkoleniowe i informacyjne wydane nakładem Państwowej Inspekcji Pracy, w tym listę kontrolną z komentarzem, zawierającą wskazówki do przeprowadzenia samokontroli. Na jej podstawie pracodawcy będą mogli dokonać oceny warunków pracy w prowadzonych przez siebie przedsiębiorstwach i podjąć niezbędne działania naprawcze. Udział w szkoleniu oraz materiały informacyjne są bezpłatne.

   W 2020 r. w całym kraju, w tym na terenie województwa podkarpackiego będą prowadzone przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w ww. branży. Pracodawcy, którzy wezmą aktywny udział w programie i podejmą skuteczne działania naprawcze unikną konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ale przede wszystkim będą mieli możliwość zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy, co niewątpliwe przyczyni się do dalszego rozwoju działalności ich przedsiębiorstw.

   Więcej informacji na temat organizowanych przez OIP w Rzeszowie szkoleń można uzyskać po numerami telefonu: 17 71 72 036 lub 17 71 72 023.

   Zachęcamy także na stronę internetową http://www.bhpnatak.pl/index.html gdzie znajdziecie Państwo więcej informacji na temat kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo” prowadzonej przez Państwową Inspekcje Pracy.

1920x650pracodawca
 



GIP Przejdź do GIP

WAŻNY KOMUNIKAT

W ZAKRESIE NDS I NDN





Kalendarium

PWŚCPSN
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Wypadki


  • banner177356
  • banner49918
  • banner177357
  • banner49920
  • banner201682
  • banner177360
  • banner177359
  • banner193283
  • banner177358